Dismenoreja (bolna menstruacija) - BIOTA intima

Menstruație dureroasă ( dismenoree ) – Ce este și cum se tratează ?

Ce este dismenoreea ?

Dismenoreea este termen medical / de specialitate pentru durerea care apare pe parcursul ciclului menstrual. Dependent de organismul femeii, durerile și crampele pot a fi de intensitate mai slabă sau mai puternică. Uneori, în cazurile mai grele pot apărea dureri de cap, greață, vărsături și instabilitate emoțională severă. Una din două femei are o formă de dismenoree, iar la 10% dintre femei menstruația cauzează invaliditate deplină pentru câteva zile. Acest lucru afectează cu siguranță calitatea vieții femeilor, atât profesionale, cât și private. S-a demonstrat că dismenoreea este mai frecventă în adolescență și atinge apogeul până la vârsta de 25 de ani. Ulterior, de-a lungul anilor, intensitatea durerii scade, iar la vârstă de patruzeci de ani scade cu aproape 50% față de intensitatea inițială. Se crede, de asemenea, că dismenoreea este asociată cu ovulația și că apare în timpul ciclurilor ovulatorii când un ovul este eliberat.

Ce cauzează dismenoreea (menstruația dureroasă)?

Până de curând, menstruația dureroasă a fost atribuită problemelor emoționale și psihologice – pragul de toleranță la durere, instabilitate emoțională, plâns, anxietate. Astăzi știm că principalul rol în apariția dismenoreei  o au prostaglandinele.

Ca și cauză principală a dismenoreei se enumeră dezechilibrul hormonal între progesteron și estrogen. Această modificare a echilibrului este urmată de senzații dureroase în regiunea uterului. Înainte de menstruație există au loc modificări hormonale care duc la secreția de prostaglandine – mediatori ai durerii și la contracția vaselor de sânge ale uterului. Apoi apar senzații dureroase, deoarece uterul se contractă pentru a elimina sângele menstrual.

Tipuri de dismenoree (menstruație dureroasă)

În funcție de patologie, dismenoreea poate fi împărțită în primară și secundară.

Dismenoree primară

Dismenoreea primară este asociată exclusiv cu ciclul ovulativ. Durerea începe la începutul menstruației și durează de obicei 8-72 de ore. În cazuri severe, durerea poate fi însoțită de migrene, diaree, dureri de spate, vărsături sau greață. În cazul dismenoreei primare, examenul ginecologic este normal, fără modificări patologice și structurale ale organelor genitale.

Dismenoree secundară

Dismenoreea secundară – modificările patologice ale organelor genitale sunt cauza durerii. Modificările pot fi de diferite origini: de la infecții, afecțiuni inflamatorii, fibroame, endometrioză sau fibroame. Ar trebui suspectată dismenoree secundară dacă nu au existat dureri menstruale înainte de vârsta de 25 de ani, dacă există unele probleme asociate (sângerare între cicluri, durere care nu are legătură cu începutul sângerării și durează neobișnuit de mult, durere care reacționează slab la medicamente antiinflamatorii).

Semne de alertă și de prezența dismenoreei secundare pot fi: febră, secreție crescută, durere nouă sau bruscă care nu reapare la intervale regulate lunare.

Cum este diagnosticată dismenoreea (menstruație dureroasă )?

Pentru a spune că o femeie are dismenoree (menstruație dureroasă), în primul rând este necesară luarea în calcul a tuturor informațiilor din anamneza: apariția primei menstruații, cât durează și cât e de abundentă sângerarea, cât de frecventă este durerea, când apar simptomele și în ce măsură duc la împiedică funcționare zilnică. Apoi urmează examen clinic, prin care se elimină bănuială că o altă afecțiune este cauză dismenoreei. Se examinează colului uterin și se caută modificări reprezentate de polipi, îngroșări ale peretelui, răni sau excrescențe. Analizele de laborator pot evidenția prezența infecției sau a proceselor inflamatorii în organism, iar examenul cu ultrasunete poate evidenția existența modificărilor morfologice ale uterului și ovarelor.

Terapie Pentru dismenoree

Medicamentele pentru tratarea dismenoreei depind d cauza primară.

În cazul dismenoreei primare terapia este simptomatică și are ca și scop ameliorarea durerii. Medicamentele alese sunt analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene medicamente (AINS), contraceptive orale, antispastice sau sedative.

Medicamente pentru dismenoree

Analgezice

Analgezicele, cum ar fi paracetamolul, pot fi luate la nevoie de 2-3 ori pe zi, pe durata simptomelor.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Antiinflamatoarele nesteroidiene precum diclofenacul, ibuprofenul, naproxenul, nimesulida sunt medicamente care reduc producția de prostaglandine și reduc astfel durerea. Folosirea acestor medicamente ar trebui începută cu câteva ore înaintea apariției menstruației continuându-se încă 1-2 zile. Efectele secundare ale medicamentelor din această grupă sunt legate de distrugerea mucoasei gastrice, și prin urmare se vor administra după mese, fiind contraindicate în cazuri bolilor gastrointestinale.

Contraceptivele orale

Contraceptivele orale sunt medicamente la care se apelează atunci când cele împotriva dureri nu sunt eficiente. Atunci se administrează contraceptivele orale care reduc ovulația, iar sângerările anovulatorii sunt de obicei nedureroase. Utilizarea contraceptivelor orale trebuie să fie prescrisă de către doctor.

Spasmolitice

Spasmolitice precum buscopan, relaxează spasme ale mușchilor netezi și pot reduce simptomele și intensitatea dismenoreei.

Sedative

Sedative – lorazepam , bromazepam , diazepam și altele sunt medicamente de preferat când dismenoreea este asociată cu simptome mintale  – instabilitate emoțională, iritabilitate, insomnie, anxietate sau plâns.

În cazuri dismenoreei secundare, respectiv a durerii care nu este asociată ciclului, ci unei altei stări, cel mai important lucru este determinarea cauzei problemei, și apoi pe baza acesteia se stabilește terapia.

Pe lângă medicamente, cum mai putem elimina simptomele dismenoreei?

  1. Odihnă și somn regulat
  2. Activitatea fizică regulată – endorfinele eliberate în timpul antrenamentului reduc durerea și acționează ca analgezice interne
  3. Dieta săracă în grăsimi și bogată în carbohidrați
  4. Comprese calde pe punctele dureroase – spate și abdomenul inferior
  5. Evitarea cafelei, țigărilor și alcoolul
  6. Suplimente alimentare de magneziu, precum și vitamine din complexul B
  7. Yoga și meditație
  8. Masaj plăcut, relaxant
  9. Acupunctura
  10. Utilizarea probioticelor vaginale – Biota intima

Descoperirile științifice recente indică faptul că utilizarea probioticelor vaginale orale, care conțin lactobacili, reduce utilizarea calmantelor atât în dismenoreea primară, cât și în dismenoreea asociată endometriozei.

Deosebit de eficientă este bacteriamL. gasseri, prezentă şi în preparatul Biota intima. Mecanismele de acțiune a probioticului asupra reducerii dismenoreei încă nu sunt complet elucidate, dar se consideră că probioticele reduc inflamația și intensifică funcția celulelor NK care este redusă la pacientele cu endometrioză. Administrarea lungă, de câteva luni a probioticelor vaginale orale duce la scăderea durerii.

Dismenoreea este un simptom neplăcut și necesită o atenție specială la unele femei. Afectează semnificativ calitatea vieții și relațiile. În 70% din cazuri, utilizarea AINS rezolvă problemele dismenoreei, iar acestea sunt medicamentele de primă alegere. Când aceste medicamente sunt contraindicate, ca de exemplu în cazul bolilor mucoasei gastrice, se poate încerca o terapie alternativă sigură și eficientă cu probiotice vaginale.

În concluzie: dismenoreea este de obicei primară, dar este necesar excluderea altor boli. Este foarte frecventă, mai ales la o vârstă mai fragedă când există cicluri ovulatorii. Diagnosticul corect este important și, în conformitate cu acesta, se determină terapia, care include de obicei utilizarea de analgezice.

Utilizarea probioticelor vaginale orale – Biota intima – este cu siguranță recomandată. Probioticele vaginale sunt în primul rând sigure și apoi eficiente în reducerea durerilor menstruale – a dismenoreei.

Tags: No tags

Comments are closed.