Ce sunt lactobacilii (lactobacillus)?
Lactobacilii sunt bacterii gram-pozitive, mici, în formă de tijă, aparținând genului Lactobacillus. După cum sugerează și numele lor (lacto-lapte), lactobacilii au capacitatea de a produce acid lactic din glicogen (zahăr). Acidul lactic este important în menținerea valorii optime a pH-ului.
Datorită capacității lor de a fermenta diferite zaharuri, astăzi lactobacilii sunt utilizați pe scară largă în industria alimentelor și băuturilor – brânzeturi, iaurturi, lapte bătut, cârnați, vinuri, sucuri. Pe lângă aplicarea lor semnificativă în industrie, lactobacilii locuiesc și în corpurile umane, alcătuind o mare parte din flora corpului.
Aceste bacterii sunt rezistente la mediile acide și pot supraviețui atât în condiții aerobe, cât și anaerobe. Toate preparatele probiotice care sunt prezente astăzi pe piață conțin, printre altele, lactobacili.
Care este rolul lactobacililor în organism?
Lactobacilii se găsesc în corpul uman încă de la naștere. În timpul nașterii naturale, bebelușul trece prin canalul de naștere și de acesta se „lipesc” lactobacilii care populează mucoasa vaginală a mamei. Acești lactobacili, originari de la mamă, ajung în tractul gastrointestinal al bebelușului, unde încep să se înmulțească cu ajutorul colostrului. Mai târziu, are loc colonizarea altor părți ale organismului.
În primul rând, lactobacilii, pe lângă acidul lactic, produc peroxid de hidrogen și alte substanțe antimicrobiene care inhibă creșterea și dezvoltarea bacteriilor patogene. Apoi, lactobacilii au proprietatea excepțională de a modula răspunsul imun în direcția producerii de limfocite T reglatoare, anticorpi IgA și de a neutraliza secreția de citokine inflamatorii dăunătoare. Această proprietate a lactobacililor se reflectă în reducerea simptomelor tuturor bolilor inflamatorii, precum și în atenuarea simptomelor reacțiilor alergice. Modul de viață și alimentația din deceniile anterioare a dus la o scădere a numărului de lactobacili la ființele vii, care poate fi asociată cu o rată semnificativ mai mare a bolilor cronice și inflamatorii.
Mai mult, lactobacilii concurează cu agenții patogeni alimentari și cu locurile de legare. Cu cât sunt mai mulți lactobacili, cu atât va rămâne mai puțină hrană pentru alte microorganisme dăunătoare.
Preparatele care conțin lactobacili sunt extrem de sigure de utilizat, încă din primele zile de viață (lactobacilii sub formă de picături sunt administrați bebelușilor pentru a reduce colicile), până la copiii mici și adolescenții, în timpul alăptării, precum și la sfârșitul vieții. În Statele Unite, există chiar și pachete de 365 de tablete/capsule probiotice într-o cutie, pentru a sugera utilizarea constantă și pe tot parcursul vieții a probioticelor, ca protectoare a sănătății fiecărui om.
Pentru ca un preparat probiotic bogat în lactobacili să fie eficient și confortabil de utilizat, acesta trebuie să îndeplinească mai multe criterii:
- Să fie stabil la diferite valori ale pH-ului
- Să producă substanțe antimicrobiene
- Să fie termostabil la temperatura camerei (nu necesită refrigerare)
- Să conțină cât mai multe tipuri de lactobacili pentru a acoperi o gamă mai largă de acțiuni
- Să conțină un număr suficient de colonii de lactobacili (CFU), mai mult de 1 miliard
- Să acționeze asupra mai multor sisteme de organe (urinar, vaginal, tractul gastrointestinal și sistemul imunitar)
Tipuri de lactobacili
Compoziția lactobacililor care se găsesc în corpul uman este foarte individuală și se spune adesea că flora umană este ca o amprentă – complet unică pentru fiecare individ. Cu toate acestea, anumite tipuri de lactobacili au fost foarte bine studiate și găsite în toate organismele.
Lactobacillus Crispatus
Prezentă predominant în flora vaginală și se formează și tractul intestinal. Produce o cantitate mare de peroxid de hidrogen, iar prezența sa în flora vaginală reflectă sănătatea intimă a femeii – cu cât mai mult L. crispatus – cu atât tractul vaginal feminin este mai sănătos și este mai puțin susceptibil la infecții. De asemenea, Lactobacillus crispatus este extrem de eficient in infectiile tractului urinar și oferă un ajutor semnificativ în tratamentul acestor infecții cu antibiotice.
Lactobacillus Gasseri
Acest lactobacili a atras multă atenție din partea publicului profesionist în ultimii ani, iar noile sale efecte pozitive sunt încă în curs de cercetare. Lactobacillus gasseri previne apariția infecțiilor vaginale. Este extrem de util în infecția cu Helcobacter pylori . În acest caz, L. gasserise se administrează cu triplă terapie care stă astăzi la baza tratamentului infecției cu Helicobacter pylori. În plus, L. gasseri ajută la pierderea în greutate prin reducerea grăsimii de pe burtă. De asemenea, s-a descoperit că Lactobacillus gasseri reduce durerea menstruală și durerea cauzată de endometrioză. Sindromul colonului iritabil și constipația sunt afecțiuni în care tratamentul cu L. gasseri duce la reducerea simptomelor neplăcute.
Lactobacillus Jensenii
Se formează tractul reproducător inferior al femeilor, unde este prezent în număr mare – până la 23%. Produce peroxid de hidrogen și lactacină F-doi agenți antimicrobieni puternici care duc la retragerea bacteriilor și ciupercilor patogene. Un număr mare de Lactobacillus jensenii în tractul reproducător este asociat cu rezultate bune la naștere și o incidență redusă a nașterilor premature .
Lactobacillus Reuteri
Unul dintre cei mai studiati lactobacili cu utilizare largă la nivel mondial. La om, L. reuteri colonizează tractul digestiv, urinar, pielea, dar se găsește și în laptele matern. Beneficiile L. reuteri sunt mari și includ: reducerea colicilor la bebeluși (dacă mamele iau Lactobacillus reuteri în ultimul trimestru, bebelușii au colici mai puțin pronunțate), activitate antimicrobiană puternică împotriva agenților patogeni, protecția mucoaselor, în special de invazia candidei, modulează sistemului imunitar și ajută în cazul reacțiilor alergice. Reduce productia de citokine inflamatorii, de aceea este potrivita în special ca ajutor în tratamentul bolilor care provoacă diverse inflamații (artrită, diabet, obezitate, rezistență la insulină, sindromul de colon iritabil).
Lactobacillus Rhamnosus
A fost descoperit la începutul anilor optzeci a secolului trecut. Se găsește în tractul digestiv și urogenital uman. Această tulpină de lactobacil este utilizată pe scară largă în întreaga lume, majoritatea preparatelor probiotice conțin L. rhamnosus. Este activ în afecțiuni gastrointestinale (diaree, constipație), precum și în infecții vaginale (candidoza vaginală, vaginoza bacteriană). Utilizarea pe termen lung a Lactobacillus rhamnosus este asociată cu retragerea virusului HPV.
Lactobacilus paracasei
Activ în răspunsul imunitar, stimulându-l să acționeze corect și eficient. După invazia de virusuri, Lactobacillus paracasei crește producția de IgM, iar IgA scurtează durata răcelii cu aproximativ 3 zile. Protejează flora intestinală după administrarea de antibiotice. Potrivit unor studii, este la fel de eficient ca ciuperca Bulardi în diaree. Reduce simptomele neplăcute cauzate de intoleranța la alimentele bogate în lactoză.
Lactobacillus iners
Este prezent în fora vaginală într-un procent mare. Rolul său în sănătate este încă oarecum controversat, deoarece a fost găsit în flora vaginală sănătoasă, precum și în disbioza vaginală. Dacă în secrețiile vaginale predomină L. iners, se poate presupune că este vorba despre disbioza vaginală. În timpul unei sarcini sănătoase, numărul de L. Iners se reduce, în timp ce L. crispatus crește. Acest lactobacili nu este utilizat sub formă de suplimente, tocmai din cauza rolului său încă insuficient cercetat în dezvoltarea disbiozei vaginale și apoi a infecției vaginale.
Lactobacillus sakei
Lactobacil relativ nou descoperit cu efecte excelente asupra pielii atopice – dermatită atopică (piele predispusă la uscăciune, mâncărime, roșeață). De asemenea, prezintă rezultate excepționale în sinuzita cronică și acută atunci când este aplicat atât local, cât și oral.
Spre deosebire de flora gastrointestinală, unde pe lângă lactobacili există și alte bacterii probiotice bune, în tractul urogenital lactobacilii sunt dominanti, alcătuind 90-95% din flora totală.
Lactobacilii prezenți în tractul urogenital oferă protecție împotriva infecțiilor vaginale și ale tractului urinar.
Protecția se reflectă pe 3 niveluri:
- Mecanic – lactobacilii formează un așa-numit biofilm pe suprafața mucoasei, care împiedică aderarea, creșterea și reproducerea altor organisme.
- Chimic – lactobacilii produc acid lactic (reglarea pH-ului), peroxid de hidrogen, bactericide și alte substanțe antimicrobiene care acționează direct asupra cauzelor infecțiilor vaginale
- Imunomodulator – producerea de anticorpi IgA și stimularea limfocitelor T
Biota Intima este un preparat revoluționar și inovator care aparține grupului de imuno-probiotice.
A fost dezvoltat de experti, cu multa dragoste și atenție, pentru a obține un supliment alimentar destinat tuturor femeilor cu scopul rezolvării diverselor tipuri de probleme. Baza preparatului Biota intima este reprezentată de lactobacili, care sunt prezenți în număr mare. Compoziția Biota intima a suplimentului alimentar include până la 6 tipuri de lactobacili, cei prezenți predominant în flora sănătoasă vaginală și intestinală. Fiecare dintre cele 6 tulpini de lactobacili este prezentă într-o concentrație mare, de 1 miliard de culturi, ceea ce face ca Biota intima să aibă un total de 6 miliarde CFU.
O capsulă Biota intima conține:
Fiecare perturbare a florei vaginale și fiecare infecție vaginală are drept consecință, și adesea cauza, un număr redus de lactobacili. Acest simptom al disbiozei vaginale – dezechilibrul, se întâlnește în vaginoza bacteriană, candidoza vaginală, la femeile însărcinate, în imunitatea slăbită, în timpul chimioterapiei, în menopauză, în endometrioză, utilizarea de contraceptive orale sau hormonale.
In toate aceste stări, Biota intima își găsește aplicația. Tratamentul cu preparate orale și topice antifungice, antibacteriene sau hormonale este necesar în anumite condiții, iar medicii ginecologi vor prescrie și recomanda cu siguranță astfel de preparate dacă tabloul clinic și de laborator o impune. Cu toate acestea, dacă tratamentul rămâne doar pe acestea, iar problema disbiozei vaginale nu este rezolvată, problema va reveni. Din acest motiv, este de dorit și foarte recomandată folosirea de capsulele Biota intima încă din prima zi de apariție a simptomelor neplăcute. Și anume capsulele Biota intima duc la normalizarea compoziției florei vaginale, care împiedică creșterea și dezvoltarea altor organisme.
Pot fi folosite de către fete încă de la debutul primei menstruații, de către adolescente, gravide, mame care alăptează, femei în premenopauză și menopauză. Sunt compatibile cu toate tipurile de terapii locale, iar utilizarea lor este foarte confortabilă – capsulele sunt orale și și se înghit. Se recomanda ca toate femeile, indiferent dacă au sau nu probleme, să consume capsule Biota intima de câteva ori pe an, pentru a menține o sănătate bună a tractului urogenital. Prevenirea este întotdeauna cea mai bună opțiune.
Lactobacilii, pe lângă faptul că întrețin sănătatea tractului urogenital, sunt o alegere bună în lunile de vară datorită efectului lor asupra problemelor digestive. Fiecare trusa medicală de voiaj ar trebui să conțină un preparat bogat în lactobacili, pentru a evita infecțiile nedorite în timpul călătoriei.
Sănătatea bună, un organism puternic capabil să lupte împotriva infecțiilor, precum și flora intestinală și vaginală stabilă ar trebui să devină una dintre prioritățile noastre.
Dacă vrei să fii sănătoasa, să previi infecțiile vaginale neplăcute, infecțiile urinare persistente și să te bucuri de o vacanță fără griji alături de cei dragi, fără probleme digestive, atunci Biota intima este alegerea potrivită pentru tine.