Ce este un probiotic vaginal?
Corpul uman produce un număr mare de bacterii, viruși și ciuperci. Ele joacă un rol semnificativ în păstrarea sănătății umane și fără această comunitate microbiană, viața nu ar fi posibilă. Ansamblul tuturor acestor microorganisme se numește microbiom sau floră. Majoritatea microorganismelor trăiesc în intestine, dar există și o floră a pielii, a cavității bucale și o floră urovaginal. Flora umană este specifică fiecărui individ ca amprentă, nu există 2 persoane care să aibă o floră identică.
Flora vaginală este formată din microorganisme care locuiesc în regiunea urovaginală. O floră vaginal sănătoasă este alcătuită predominant din bacterii numite lactobacili, care sunt prezenți în cel mai mare număr, până la 95%. Restul de 5% sunt alte bacterii anaerobe. Când lactobacilii sunt prezenți în număr atât de mare, femeia este sănătoasă, nu există infecții vaginale sau simptome neplăcute. Probioticele vaginale conțin niveluri extrem de ridicate de lactobacili.
Lactobacilii au un rol protector multiplu în prevenirea infecțiilor și menținerea sănătății fiecărei femei.
Na koji način deluju laktobacili?
- Lactobacilii produc acid lactic, care asigură o valoare optimă a pH-ului de 3,8-4,5
- Lactobacilii produc peroxid de hidrogen și alte substanțe antimicrobiene care acționează direct asupra agenților infecțioși
- Lactobacilii trăiesc împreună sub forma unui biofilm, acoperind mucoasa, care împiedică creșterea și dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor patogene
- Lactobacilii acționează și imunomodulator, producând anticorpi IgA, responsabili de imunitatea locală a mucoasei vaginale
Tipuri de lactobacili
Lactobacillus Crispatus
Cel mai dominant lactobacil din flora vaginală sănătoasă este Lactobacillus Crispatus și reprezintă aproximativ 40% din flora vaginală sănătoasă. Când o femeie are suficient Lactobacillus Crispatus, spunem că este sănătoasă. Lactobacillus Crispatus produce cea mai mare cantitate de peroxizi aposi comparativ cu alți lactobacili. De asemenea, are un efect puternic asupra candidei, Escherichiei coli și chlamydiei. Reduce infecțiile persistente și recurente ale tractului urinar cu până la 50%.
Lactobacillus Gasseri
Este un rezident normal al aparatului reproducător feminin și produce substanțe antibacteriene mai puternice. Pe lângă menținerea sănătății bune a zonei intime, participă și la eliminarea infecției cu Helicobacter pylori. De asemenea, s-a demonstrat că Lactobacillus gasseri reduce durerile menstruale și endometriale, precum și reduce creșterea țesutului endometriotic. Prezintă efecte bune atât asupra constipației, cât și asupra sindromului de colon iritabil.
Lactobacillus Jensenii
Dacă este prezent în număr mare și suficient în flora vaginală, Lactobacillus Jensenii menține cursul normal al sarcinii și reduce incidența nașterilor premature.
Lactobacillus Reuteri
Unul dintre cei mai prezenți și mai studiati lactobacili. Populează tractul digestiv, urinar, vaginal, precum și pielea. Acesta inhibă creșterea candidei și este, de asemenea, asociat cu atenuarea reacțiilor alergice.
Lactobacillus Rhamnosus
Locuitor frecvent al tractului digestiv și vaginal. De asemenea, populează și uretra. Previne toate tipurile de diaree, precum și infecțiile vaginale.
Lactobacilus paracasei
Activ în răspunsul imunitar, scurtează durata răcelilor. De asemenea, reduce simptomele neplăcute cauzate de intoleranța la alimentele bogate în lactoză.
Cui se adresează probioticul vaginal?
Probioticele vaginale orale sunt necesare tuturor femeilor, de toate vârstele, pentru a preveni infecțiile și pentru a menține sănătatea.
Femeile însărcinate
În timpul sarcinii, în corpul feminin apar modificări hormonale și imunitare, din cauza cărora femeile însărcinate sunt deosebit de susceptibile la infecții vaginale și infecții urinare. Fiecare infecție din sarcină necesită tratament și monitorizare deoarece poate afecta fătul și poate duce la avorturi spontane sau nașteri premature. Ca toate probioticele, probioticele vaginale sunt sigure de utilizat din prima până în ultima zi de sarcină. Utilizarea lor in ultimul trimestru este recomandata în special, deoarece s-a demonstrat ca mamele care beau probiotice vaginale orale în aceasta perioada, nasc bebeluși care vor avea semnificativ mai puține colici.
Femeile aflate la menopauză
În menopauză, există o scădere a estrogenului și, astfel, o scădere a numărului de lactobacili. Femeile aflate la menopauză suferă adesea de mucoasa vaginală uscată, furnicături și dureri în timpul actului sexual. Probioticele vaginale sunt un ajutor valoros în combaterea acestor simptome neplăcute ale menopauzei.
Fete si adolescente
În această perioadă apar de asemenea, modificări hormonale, iar medicația vaginală nu este adesea posibilă. Din acest motiv, un probiotic vaginal este o soluție bună pentru adolescentele care au o infecție vaginală însoțită de secreții crescute.
Femeile în perioada reproductivă
Aceasta este perioada în care femeile sunt cele mai active sexual, ceea ce crește riscul de infecții vaginale și infecții cu transmitere sexuală. Probioticele vaginale protejează o femeie în această perioadă.
În tratarea căror condiții și boli ajută probioticele vaginale?
Când un număr mare de lactobacili sunt prezenți în flora vaginală, atunci nu există infecții. Cu toate acestea, diverși factori externi și interni pot perturba compoziția florei vaginale și pot duce la o afecțiune numită DISBIOZA.
Când apare disbioza?
Disbioza apare atunci când numărul de lactobacili scade, ceea ce creează condiții favorabile pentru creșterea și reproducerea agenților patogeni care pot duce la infecție.
Care factori pot duce la disbioza vaginală?
- Imunitate scăzută
- Stresul
- Infecții virale
- Modificări hormonale
- Utilizarea de antibiotice și contraceptive
- Alimentație inadecvată
- Lipsa de somn
- Lipsa activității fizice
- Utilizarea de săpunuri de rufe agresive
- Purtarea lenjeriei inadecvate
- Igienă insuficientă
Disbioza vaginala duce la diferite infecții vaginale, cele mai frecvente fiind vaginoza bacteriana și candidoza vaginala.
Vaginoza bacteriană
Infecțiile vaginale apar atunci când numărul bacteriilor care locuiesc în mod normal în corpul uman cresc excesiv. Acestea sunt cel mai adesea reprezentate de G. vaginalis, streptococ, stafilococ, Klebsiella, E.coli. Vaginoza bacteriană se manifestă prin creșterea secreției apoase și cenușii, cu miros neplăcut, poate apărea și roșeață și inflamație, mai întâi la nivelul organelor genitale inferioare, iar dacă nu sunt tratate, și a organele genitale superioare. Se tratează cu supozitoare vaginale antibiotice si preparate probiotice orale, pentru a regla compoziția florei vaginale.
Candidoza vaginala
Infecție vaginală frecventă cauzată de ciuperca Candida albicans. De obicei este ușor de recunoscut. Se caracterizează printr-o scurgere groasă, albă și brânzoasă, urmată de apariția mâncărimilor și iritație a vulvei. Tratamentul implică utilizarea de medicamente antifungice topice și uneori sistemice. În tratamentului candidozei, este important să se includă probiotice vaginale orale, care au un efect direct asupra candidei iar pe de altă parte, ajută la refacerea florei vaginale și la scăderea valorii pH-ului care nu se potrivește cu candida. În plus, se recomandă o dietă fără carbohidrați, precum și reducerea stresului și creșterea imunității.
Infectii urinare
In peste 90% din cazuri, infecția urinară este cauzată de bacteria E. coli, care are o mare afinitate pentru epiteliul urovaginal. Lactobacilii previn această legare și au, de asemenea, un efect antimicrobian direct asupra Escherichiei coli, ceea ce duce la prevenirea infecțiilor persistente și adesea recurente ale tractului urinar.
Condiloame, infecții cu HPV
Virușii HPV sunt larg răspândiți și în mare parte inofensivi. Cu toate acestea, există și virusuri HPV oncogene care sunt principalii vinovați pentru dezvoltarea cancerului de col uterin și oral. Toate infecțiile virale sunt cel mai bine prevenite cu vaccinuri, dar dacă au apărut deja, se folosesc medicamente antivirale, care au o eficiență limitată. Este important să se lucreze la creșterea imunității, iar studiile arată că anumiți lactobacili, dacă sunt utilizați pentru o perioadă de câteva luni, pot duce la retragerea completă a virusului HPV.
Utilizarea contraceptivelor
Contraceptivele conțin adesea hormonul progesteron. Dozele mari de progesteron nu sunt potrivite pentru lactobacili, astfel încât pot apărea disbioză vaginală și infecții vaginale. Alături de fiecare contraceptiv se recomanda folosirea probioticelor vaginale, pentru a proteja femeile de infecții neplăcute.
Utilizarea antibioticelor
Antibioticele sunt adesea necesare în tratamentul diferitelor afecțiuni, dar unul dintre efectele secundare ale acestora este că perturbarea florei intestinale și vaginale normale, ceea ce poate duce la dezvoltarea problemelor digestive și a candidozei vaginale. De aceea se recomanda un probiotic la fiecare antibiotic, si este de dorit sa îl alegeți pe cel care acționează pe toate cele 3 cai – digestiv, vaginal si urinar.
Fertilizare in vitro
Înainte și în timpul fertilizării in vitro, este necesar să se asigure o flora vaginală sănătoasă. Acest tip de floră oferă șanse mai mari pentru implantarea cu succes și dezvoltarea embrionului.
Endometrioza
Endometrioza este o afecțiune în care are loc creșterea și dezvoltarea țesutului endometriotic în afara endometrului. Este însoțită de durere și poate duce la diverse complicații a stării de sănătate. Studiile științifice au arătat că probioticele reduc durerea și inflamația care însoțesc endometrioza.
Inflamația ovarelor
Apare atunci când o infecție vaginală se răspândește la organele reproductive superioare. Inflamația ovarelor este însoțită de dureri în abdomenul inferior și spate. Se tratează cu antibiotice, iar probioticul vaginal reduce inflamația și este un ajutor valoros în timpul tratamentului inflamației ovariene.
Boli oncologice
Chimioterapia folosită pentru eliminarea celulelor canceroase are multe efecte secundare asupra țesutului sănătos și duce la probleme stomacale și vaginale. Prin urmare, probioticele sunt recomandate ca un ajutor suplimentar pentru a păstra o floră sănătoasă.
Imunitate scăzută
Când sistemul imunitar nu funcționează la capacitate maximă, suntem mai susceptibili la dezvoltarea diferitelor boli infecțioase și cronice. Astăzi, se știe că imunitatea vine din intestin și că o floră intestinală sănătoasă duce la un răspuns imunitar adecvat. Pe lângă faptul că acționează asupra celulelor noastre din sistemul imunitar, probioticele au capacitatea de a produce anticorpi care ne protejează de diferiți agenți patogeni.
Prin ce se deosebește probioticul vaginal Biota intima de alte probiotice?
Preparatul Biota intima a fost dezvoltat și destinat în special populației feminine pentru a reduce infecțiile gastrointestinale, urinare și vaginale. Conține cel mai mare număr de lactobacili de pe piață, cei care sunt localizați predominant pe mucoasa vaginală. O capsulă conține 6 miliarde de colonii de lactobacili.
În plus, Biota intima este singurul probiotic vaginal oral care conține și componente imunitare: lactoferină și vitamina D.
Lactoferină
O glicoproteină găsită în colostrul și laptele de mamifere, precum și în alte fluide corporale. A atras multă atenție din partea publicului profesionist în ultimii ani datorită efectelor sale asupra sănătății umane. Participă la metabolismul fierului și poate fi folosit ca donor de fier în caz de anemie și menstruații abundente, fără efectele secundare pe care le provoacă preparatele sintetice din fier.
În plus, lactoferina este un puternic agent antibacterian, antiviral, antifungic, antiparazitar și antiinflamator. Acționează direct asupra cauzelor infecției și crește răspunsul atât local, cât și sistemic. Acționează sinergic cu lactobacilii în protejarea sănătății zonei intime feminine.
Vitamina D
Despre vitamina D se cunosc multe și s-au spus multe în trecut. Datorita efectelor sale, nu mai este considerata doar o vitamina ci și un hormon. Astăzi, există o deficiență globală de vitamina D la nivel mondial. Funcția principală a vitaminei D este legată de metabolismul calciului și fosforului, ajută la fixarea calciului în oase. Cu toate acestea, a fost demonstrată și legătura dintre vitamina D și compoziția florei vaginale. Și anume, femeile care au deficit de vitamina D au și infecții vaginale mai frecvente. Vitamina D îmbunătățește producția de insulină, ceea ce duce la creșterea rezervelor de glicogen, care este un aliment pentru lactobacili.
Societatea Britanică a Ginecologilor a emis chiar o recomandare ca toate femeile însărcinate, indiferent de statusul vitaminei D din sânge, să consume zilnic minim 200-400 UI de vitamina D, pentru a preveni infecțiile vaginale în timpul sarcinii.
Capsulă
Biota intima folosește o capsulă mov specială, care este colorată folosind colorant natural provenit din morcovului violet. Această capsulă nu conține coloranți artificiali sau OMG-uri, asigură calitatea materiilor prime și nu provoacă disconfort gastro-intestinal.
Probioticul vaginal Biota intima poate fi utilizat preventiv?
Absolut. Utilizarea preventiva a probioticului vaginal Biota intima asigura o flora vaginală sănătoasă și previne apariția TUTUROR infecțiilor vaginale, indiferent de cauza. Acest tip de aplicare preventivă oferă cea mai bună protecție. Pe lângă utilizarea preventivă, Biota intima poate fi folosită și atunci când problema/infecția a apărut deja. Duce la retragerea cauzelor, reduce simptomele neplăcute precum mâncărime, roșeață, furnicături sau durere. Poate fi folosit cu ovule antibacteriene sau antifungice, precum și în timpul ciclului. Administrarea este simplă și confortabilă, se bea doar 1 capsulă pe zi, de preferat timp de 4-6 săptămâni, sau poate mai mult în funcție de indicație.
Biota intima este un preparat imunoprobiotic destinat fiecărei femei care dorește să aibă grijă de sănătatea zonei intime. Previne apariția tuturor infecțiilor vaginale, urinare și gastrointestinale, iar datorită imunomodulatorilor – lactoferină și vitamina D, crește abilitățile de apărare ale organismului, atât locale cât și sistemice.
Cu capsulele Biota intima, femeile sunt sănătoase, fericite și încrezătoare. Astfel asigurați-vă că nu lipsesc din poșeta dvs., din farmacia de acasă și din rutina dvs. zilnică. Pentru că sănătatea nu are alternativă.