Premium Pharma - Lactobacillus crispatus

Lactobacillus crispatus

Lactobacillus crispatus este o bacterie probiotică foarte importantă din genul Lactobacillus. Se găsește în mod natural în tractul gastrointestinal și uro-genital. Astăzi, după mulți ani de cercetare, L-crispatus este considerat un puternic agent bioterapeutic.

Dintre toți lactobacilii, L. crispatus este cel mai stabil în medii acide și produce cea mai mare cantitate de H2O2 (peroxid de hidrogen).

80% din probioticul administrat oral trece nestingherit prin tractul gastrointestinal. Este nevoie de aproximativ 7-14 zile pentru a coloniza epiteliul vaginal.

Mucoasa vaginală care conține un număr mare și dominant de L. crispatus este asociată cu starea bună de sănătate a femeilor. În schimb, deficiența de L. crispatus duce la infecții vaginale frecvente.

1. Infecții recurente ale tractului urinar1

L. crispatus reduce infecțiile recurente ale tractului urinar cu 50%

2. Eficient împotriva Chlamydia trachomatis,2-3 

L. crispatus previne creșterea și dezvoltarea bacteriei intracelulare Chlamydia trachomatis, cel mai frecvent agent al bolii cu transmitere sexuală. L. crispatus este cel mai activ împotriva chlamidiei în comparație cu alți lactobacili. Produce acid lactic și modifică pH-ul local în direcția acidității, ceea ce duce la un mediu nefavorabil pentru creșterea chlamydiei.

3. Previne dezvoltarea infecțiilor fungice cauzate de Candidom albicans 4-5 

Reduce creșterea și dezvoltarea candidei prin ridicarea apărării epiteliului vaginal. (IL-8 și β-defensiv)

4. Previne colonizarea epiteliului uro-vaginal de către E. coli

Premium Pharma - Lactobacillus gasseri

Lactobacillus gasseri

Lactobacillus gasseri este un rezident normal al tractului reproducător feminin. Are un rol pronunțat în imunitate, și produce substanțe antibiotice (lactocilină și gasericină A).

1. Infecții cu Helicobacter pylori

L. gasseri reduce producția de citokine proinflamatorii TNF și IL-6 în infecția cu H. pylori și astfel reduce procesele inflamatorii

2. Mentinerea unei greutati corporale ideale si prevenirea obezitatii 8-9 

L. gasseri este considerat a fi unul dintre factorii cheie în menținerea unei greutăți corporale ideale

3. Endometrioza 10-11

Reduce durerile menstruale la paciente cu endometrioză. De asemenea, L. gasseri inhibă creșterea țesutului endometriotic.

Premium Pharma - Lactobacillus jensenii

Lactobacillus jensenii

Lactobacillus jensenii este o bacterie probiotică gram-pozitivă care locuiește în tractul reproducător și digestiv. Aproximativ 23% din flora vaginală totală este reprezentată de L. jensenii. O mai bună colonizare a tractului reproducător cu această bacterie este asociată cu un risc redus de nașteri premature.

1. Inhibă creșterea și dezvoltarea E. coli prin prevenirea legării de epiteliul uro-vaginal 12 

2. Activitate exprimată împotriva bacteriilor patogene Enterococcus 13 

L. jensenii produce Lactacin F, o substanță antimicrobiană care are un efect puternic asupra  Enterococcus sp.

Premium Pharma - Lactobacillus reuteri

Lactobacillus reuteri

Lactobacillus reuteri este cea mai răspândită bacterie probiotică în tractul digestiv al mamiferelor. Este foarte important pentru menținerea sănătății tractului digestiv deoarece inhibă creșterea multor bacterii patogene gram-pozitive și gram-negative. Acest efect se manifestă datorită producției de substanțe antimicrobiene puternice (reuterină, reutericină, reutericilină).

În ultimele decenii, o scădere a populației de L. reuteri a fost evidentă datorită stilului de viață modern (utilizare de antibiotice, alimentație, stres), care se reflectă asupra stării de sănătate și incidenței crescute a bolilor inflamatorii.

1. Inhibă creșterea și dezvoltarea Salmonella spp și E Coli. 14 

Studiile pe animale au arătat că L. reuteri prezintă activitate antimicrobiană echivalentă cu gentamicinei.

2. Produce vitaminele B12 si B9 (acid folic) 15 

3. Reducerea intensității colicilor infantile 16 

Mamele care iau L. reuteri în ultimele 4 săptămâni de sarcină nasc copii cu o intensitate semnificativ mai scăzută a crampelor și colicilor.

Premium Pharma - Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus

L. rhamnosus este o bacterie probiotică larg răspândită în corpul uman. Are mare afinitate pentru mucoasa gastrointestinală și vaginală, dar și pentru cea uretrală. Beneficiile sale sunt numeroase și includ:

1. Previne dezvoltarea diferitelor tipuri de diaree (după utilizarea antibioticelor, diaree de călătorie, diaree acută, infecțioasă) 17-18 

2. Previne apariția infecțiilor urinare 19-20 

Acționează direct asupra agenților patogeni (E Coli, Staph. Saprophyticus), precum și prin formarea unui biofilm protector pe suprafața mucoasei.

3. Infecții cu HPV 21 

Utilizarea pe termen lung a L-rhamnosus duce la retragerea virusului HPV.

4. Previne vaginoza bacterienă 22
5. Previne candidoza vaginala 23
Premium Pharma - Lactobacillus paracasei

Lactobacillus paracasei

L. paracasei este o bacterie probiotică care locuiește în cavitatea bucală și tractul gastrointestinal. Spre deosebire de alți lactobacili, se caracterizează printr-o stabilitate termică ridicată. Este prezentă în alimente și suplimente de aproximativ 30 de ani. A fost bine testată și cercetată științific, testată pe mii de oameni. Joacă un rol semnificativ în răspunsul imun, precum și în sănătatea tractului gastro-intestinal și urogenital.
1. Previne infecțiile urinare și vaginale cauzate de ciuperca  Candida Albicans 24
2. Reduce incidența infecțiilor căilor respiratorii superioare și îmbunătățește starea de spirit 25
3. Efect protector asupra mucoasei gastrointestinale 26
4. Reduce simptomele rinitei alergice 27
Laktoferin

Lactoferină

Lactoferina este o glicoproteină formată din 700 de aminoacizi. Are o mare afinitate pentru fier. Lactoferina ca proteină multifuncțională are proprietăți antimicrobiene, antibacteriene, antivirale, antifungice, antiparazitare și anticancerigene. De asemenea, lactoferina are activitate enzimatică și participă la construirea imunității. Este un imunomodulator puternic.

Lactoferina și sarcina

Dezechilibrul florei vaginale în timpul sarcinii apare din cauza modificărilor hormonale și imunitare și poate duce la infecții vaginale. Prevenirea, recunoașterea în timp util și tratamentul infecțiilor vaginale în timpul sarcinii pot reduce semnificativ riscul de avort spontan și de naștere prematură.

Datorită acțiunii sale prebiotice și antimicrobiene, lactoferina în combinație cu bacteriile probiotice, în special cele din genul Lactobacillus, este un ajutor valoros în restabilirea echilibrului florei vaginale și, astfel, în tratamentul infecțiilor vaginale din timpul sarcinii.

În plus, lactoferina este utilizată și la gravide: la gravidele care suferă de anemie (în loc de sulfat de fier, care provoacă reacții adverse – greață, dureri abdominale, constipație); ca prevenire a corioamnionitei care are ca rezultat nașterea prematură.

1. Administrarea de lactoferină și lactobacili duce la prevenirea vaginitei recurente în sarcină și prevenirea nașterii premature 28
2. Lactoferina previne dezvoltarea vaginozei bacteriene 29
3. Reduce simptomele menstruațiilor abundente și dureroase 30

4. Laktoferin poseduje izraženu antivirusnu aktivnost (HPV I herpex virus) 31

Vitamin D

Vitamina D (colecalciferol)

Vitamina D este o vitamina liposolubila pe care organismul o produce în timpul expunerii la lumina soarelui. Este esențială pentru sănătatea umană și are un rol în metabolismul calciului. Este important pentru sănătatea oaselor, precum și pentru un răspuns imun adecvat.

 

De asemenea, cele mai recente descoperiri științifice leagă deficiența de vitamina D cu dezvoltarea vaginozei bacteriene și nașterea prematură. Prin urmare, se recomandă administrarea suplimentară de vitamina D în timpul sarcinii, precum și în cazul tuturor infecțiilor uro-vaginale. 32-33

Lista de referințe

  1. Ann E. Stapleton, Au-Yeung et al. Studiu de fază 2 randomizat, controlat cu placebo, a unui probiotic Lactobacillus crispatus administrat intravaginal pentru prevenirea infecției recurente ale tractului urinar. Clin Infect Dis. 2011 mai
  2. Rizzo, M. Fiorentino, E. Buommino et al. Lactobacillus crispatus mediază inducția antiinflamatoare a citokinei interleukinei-10 ca răspuns la infecția cu Chlamydia trachomatis in vitro.Int J Med Microbiol, Dec 2015, 305 (8): 815-27
  3. Nardini, R. Palomino, C. Parolin, L. Laghi et al. Lactobacillus crispatus inhibă infecțiozitatea corpurilor elementare de Chlamydia trachomatis, studiu in vitro. Rep. științific. 2016; 6: 29024.
  4. Rizzo, A. Losacco, C. Carratelli. Lactobacillus crispatus modulează apărarea celulelor epiteliale împotriva Candida albicans prin receptorii Toll-like 2 și 4, interleukina 8 și β-defensinele umane 2 și 3. Immunol Lett, Nov-Dec 2013, 156 (1-2): 102-9.
  5. Donnarumma, A. Molinaro, D. Cimini, C. De Castro. Lactobacillus crispatus L1: cultivare cu densitate mare de celule și caracterizare a structurii exopolizaharidelor pentru a evidenția efectele potențial benefice împotriva agenților patogeni vaginali. BMC Microbiol. 2014; 14: 137.
  6. Jeny P. Ghartey, Benjamin C. Smith, Zigui Chen, Niall Buckley, Yungtai Lo, Adam J. Ratner, Betsy C. Herold și Robert D. Burk actobacillus crispatus Microbiomul vaginal dominant Este asociat cu activitatea inhibitoare a secrețiilor tractului genital feminin împotriva Escherichia inci. Plus unu. 2014; 9 (5): e96659.
  7. Hanna G. Gebremariam și colab. Lactobacillus gasse suprimă producția de citokine proinflamatorii în macrofagele infectate cu Helicobacter pylori prin inhibarea expresiei ADAM17. Immunol., 04 octombrie 2019
  8. Kadooka, M. Sato, A. Ogawa, M. Miyoshi, H. Uenishi et al. Efectul Lactobacillus gasseri SBT2055 în laptele fermentat asupra adipozității abdominale la adulți într-un studiu controlat randomizat. Br J Nutr, 14 noiembrie 2013, 110 (9): 1696-703.
  9. Y Kadooka, Sato, K. Imaizumi, A. Ogawa, K. Ikuyama, Y. Akai, M. Okano, M. Kagoshima, T. Tsuchida. Reglarea adipozității abdominale de către probiotice (Lactobacillus gasseri SBT2055) la adulții cu tendințe obeze într-un studiu controlat randomizat. Eur J Clin Nutr, iunie 2010, 64 (6): 636-43.
  10. Masayuki Uchida, Orie Kobayashi. Efectele Lactobacillus gasseri OLL2809 asupra endometriozei induse la șobolani. Biosci Biotechnol Biochem, 2013, 77 (9): 1879-81.
  11. Hiroyuki Itoh, Masayuki Uchida, Toshihiro Sashihara și colab. Lactobacillus gasseriOLL2809 este eficient în special asupra durerilor menstruale și a dismenoreei la pacienții cu endometrioză: un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo. Citotehnologie. martie 2011; 63 (2): 153–161.
  12. Fabrice Atassi, Dominique Brassart, Philipp Grob, Federico Graf, Alain L. Servin. Izolatele de Lactobacillus vaginal inhibă Escherichia coli uropatogenă. Scrisori de microbiologie FEMS, volumul 257, numărul 1, aprilie 2006, paginile 132–138.
  13. Amanda L. Prince, Kathleen M. Antony, Derrick M. Chuand Kjersti M. Aagaard. Microbiomul, nașterea și momentul nașterii: mai multe întrebări decât răspunsuri. J Reprod Immunol. 2014 octombrie; 0: 12–19.
  14. F W Edens, C R Parkhurst, A Casas, W J Dobrogosz. Principiile excluderii competitive ex ovo și administrarea in ovo a Lactobacillus reuteri. Poult Sci, 1997 ianuarie, 76 (1): 179-96.
  15. Qinghui Mu, Vincent J. Tavella și Xin M. Luo. Rolul Lactobacillus reuteri în sănătatea umană și boli. Microbiol frontal. 2018; 9: 757.
  16. Mohammad Ali Pourmirzaiee, Fatemeh Famouri, Wida Moazeni, Akbar Hassanzadeh și Maryam Hajihashemi. Eficacitatea administrării prenatale a Lactobacillus reuteri LR92 DSM 26866 privind prevenirea colicii infantile: un studiu de control randomizat. Jurnalul European de Pediatrie volumul 179, paginile 1619–1626 (2020)
  17. H Szajewska, M Kołodziej. Revizuire sistematică cu meta-analiză: Lactobacillus rhamnosus GG în prevenirea diareei asociate cu antibiotice la copii și adulți. Aliment Pharmacol Ther. 2015 noiembrie, 42 (10): 1149-57.
  18. Sriparna Basu, Dilip Kumar Paul, Sutapa Ganguly, Mridula Chatterjee, Pranab Kumar Chandra. Eficacitatea dozei mari de Lactobacillus rhamnosus GG în controlul diareei apoase acute la copiii indieni: un studiu controlat randomizat J Clin Gastroenterol.2009 Mar, 43 (3): 208-13.
  19. Qin Xiang Ng, Christina Peters, Nandini Venkatanarayanan, Yan Yih Goh, Collin Yih Xian Ho, Wee-Song Yeo. Utilizarea Lactobacillus spp. pentru a preveni infecțiile recurente ale tractului urinar la femele Med Hypotheses, 2018 mai, 114: 49-54.
  20. Matthew E Falagas, Gregoria I Betsi, Theodoros Tokas, Stavros Athanasiou. Probiotice pentru prevenirea infecțiilor recurente ale tractului urinar la femei: o revizuire a dovezilor din studiile microbiologice și clinice. Drugs, 2006, 66 (9): 1253-61.
  21. Ettore Palma, Nadia Recine, Lavinia Domenici, Margherita Giorgini, Alessandra Pierangeli, Pierluigi Benedetti Panici. Aplicare pe termen lung Lactobacillus rhamnosus BMX 54 pentru a restabili un ecosistem vaginal echilibrat: o soluție promițătoare împotriva infecției cu HPV. BMC Infect Dis. 5 ianuarie 2018; 18 (1): 13.
  22. Aziz Homayouni, Parvin Bastani, Somayeh Ziyadi și colab. Efectele probioticelor asupra recurenței vaginozei bacteriene: o revizuire. J Dis. tractului genital joasă. 2014 ianuarie, 18 (1): 79-86.
  23. Gregor Reid, Duane Charbonneau, Julie Erb, Barbara Kochanowski, Dee Beuerman, Russ Poehner, Andrew W Bruce. Utilizarea orală a Lactobacillus rhamnosus GR-1 și a fermentum RC-14 modifică semnificativ flora vaginală: studiu randomizat, controlat cu placebo la 64 de femei sănătoase. FEMS Immunol Med Microbiol2003 Mar 20, 35 (2): 131-4.
  24. M. Coman, M.C. Verdenelli, C. Cecchini, S. Silvi, C. Orpianesi, M. Caspani, F. Mondello și A. Cresci. Evaluarea in vitro asupra celulelor HeLa a mecanismelor de protecție ale lactobacililor probiotici împotriva izolatelor clinice de Candida. Journal of Applied Microbiology ISSN 1364-5072
  25. M Murata, J Kondo, N Iwabuchi, S Takahashi, K Yamauchi, F Abe, K Miura. Efectele suplimentării paraprobiotice cu Lactobacillus paracaseiMCC1849 asupra simptomelor răcelii comune și stărilor de dispoziție la adulții sănătoși. Benef Microbes. 7 decembrie 2018; 9 (6): 855-864.
  26. Yen-Po Chen, Chih-An Hsu, Wei-Ting Hung, Ming-Ju Chen. Efectele băuturii cu lapte fermentat Lactobacillus paracasei 01 asupra protecției celulelor epiteliale intestinale in vitro. J Sci Food Agric. Apr 2016, 96 (6): 2154-60.
  27. J Wassenberg, S Nutten, R Audran, N Barbier, V Aubert, J Moulin, A Mercenier, F Spertini. Efectul Lactobacillus paracasei ST11 asupra unui test de provocare nazală cu polen de iarbă în rinita alergică Clin Exp Allergy. Apr 2011, 41 (4): 565-73.
  28. Katsufumi Otsuki, Mayumi Tokunaka, Tomohiro Oba, Masamitsu Nakamura, Nahoko Shirato, Takashi Okai. Administrarea orală și vaginală de lactoferină prebiotică pentru o femeie cu o vaginită refractară naștere prematură recurentă: apariția lactobacilului în flora vaginală urmată de naștere la termen. J Obstet Gynaecol Res. Februarie 2014, 40 (2): 583-5.
  29. Alessandra Pino, Giuliana Giunta, Cinzia L. Randazzo, Salvatore Caruso, Cinzia Caggia și Antonio Cianci Biota bacteriană a femeilor cu vaginoză bacteriană tratate cu lactoferină: un studiu deschis, prospectiv, randomizat. Microb Ecol Health Dis. 2017; 28 (1): 1357417.
  30. Hiroshi M Ueno, Ran Emilie Yoshise, Tomohiro Sugino, Osami Kajimoto, Toshiya Kobayashi. Efectele unei formulări de lactoferină bovină din lapte de vacă asupra suferinței menstruale la voluntari: un studiu randomizat, încrucișat. Int J Mol Sci. 31 mai 2016; 17 (6): 845.
  31. Peter Drobni, Jonas Näslund, Magnus Evander Lactoferina inhibă legarea și absorbția papilomavirusului uman in vitro Antiviral Res 2004 octombrie, 64 (1): 63-8.
  32. Mahshid Taheri, Azam Baheiraei, Abbas Rahimi Foroushani, Bahram Nikmanesh și Maryam Modarres. Tratamentul deficitului de vitamina D este o metodă eficientă în eliminarea vaginozei bacteriene asimptomatice: un studiu clinic randomizat controlat cu placebo. Indian J Med Res. iunie 2015; 141 (6): 799–806. Lisa M. Bodnar, Marianne A. Krohn și Hyagriv N. Simhan. Deficitul matern de vitamina D este asociat cu vaginoza bacteriana in primul trimestru de sarcina. J Nutr. iunie 2009; 139 (6): 1157–1161