Vitamin D | Premium Pharma

De ce este vitamina D atât de importantă pentru noi?

Ce este vitamina D?

Vitamina D (calciferol) este o vitamina liposolubila. Se găsește în alimente, suplimente, iar omul o poate sintetiza cu ajutorul razelor UV și al luminii solare. Principalele surse de alimente bogate în vitamina D sunt uleiul de pește, carnea, ouăle, laptele și produsele lactate. Luăm doar aproximativ 20% din necesarul de vitamina D din alimente, iar restul de 80% provine de la soare. Indiferent de modul  în care vitamina D este introdusă în organism, ca să devină activă și utilizabilă, trebuie să treacă prin două hidroxilări în organism. Prima are loc în ficat, iar al doua în rinichi, unde se creează o formă biologic activă de vitamina D. Datorită hidroxilării în ficat și rinichi, toți pacienții care au o boală a acestor 2 organe ar trebui să monitorizeze regulat nivelul vitaminei D în sânge.

Astăzi, pe măsură ce știința avansează și apar noi cunoștințe, vitamina D este considerată nu doar o vitamină, ci și un hormon, deoarece afectează funcția întregului organism.

Care este rolul vitaminei D în organism?

Rolul principal al vitaminei D este de a controla metabolismul calciului și fosforului din organism. Vitamina D permite absorbția calciului din intestine și încorporarea acestuia în oase. În acest fel, vitamina D permite formarea oaselor puternice și previne osteomalacia și osteoporoza la adulți, precum și rahitismul la copii.

Alte roluri ale vitaminei D în organism includ reducerea inflamației și participarea la diferite procese fiziologice – creșterea celulelor, expresia genelor, impactul asupra sistemului neuro-muscular și imunitar. Metabolismul glucozei este, de asemenea, strâns legat de concentrațiile de vitamina D.

Cele două forme de vitamine D – D2 și D3 diferă chimic printr-o grupă hidroxil (-OH). Ambele forme sunt bine absorbite în intestin și au activitate biologică similară după ingestie. Absorbția este facilitată de alimentele grase, așa că cel mai bine este să luați vitamina D cu o masă bogată în grăsimi. Se poate administra ușor cu o linguriță de ulei de măsline, sau cu o mana de fructe cu sâmburi.

D2 – ergocalciferol

D2 – ergocalciferolul – se găsește în alimente, dar și sub formă de suplimente alimentare, organismul uman nu poate sintetiza această formă de vitamina D. A fost menționată pentru prima dată în 1936, iar de-a lungul timpului a devenit una dintre cele mai căutate vitamine la nivel mondial. Este o pulbere albă cristalină, insolubilă în apă. În natură, această formă de vitamina D se găsește în plante și ciuperci.

D3 – colecalciferol

D3 – colecalciferolul – o forma de vitamina D care se sintetizează în piele sub acțiunea razelor UV. Pielea conține 7-dehidrocolesterol, care datorită activării de către razele UV este transformat în colecalciferol.

Deficitul de vitamina D în organism

Conform datelor epidemiologice, aproape 1 miliard de oameni au deficit de vitamina D. Se crede că toate concentrațiile de vitamina D din sânge sub 30 ng/ml sunt considerate scăzute și că în aceste cazuri administrarea suplimentară este obligatorie. Motivele și cauzele acestei deficiențe larg răspândite sunt diverse:

  1. Laptele matern este deficitar în vitamina D, de aceea este recomandată administrarea lui încă de la naștere. Formulele de lapte pentru bebeluși de astăzi sunt îmbogățite cu vitamina D, tocmai din acest motiv
  2. Nivelul vitaminei D depinde și de sinteza acesteia în piele. Astfel, populația cu pielea închisă la culoare, precum și persoanele care nu dezvăluie organismul din motive religioase, au niveluri semnificativ mai scăzute de vitamina D. De asemenea, utilizarea pe scară largă a loțiunilor și cremelor cu factori de protecție duce la reducerea sintezei vitaminei D. Ar trebui să ne întrebăm dacă riscul de melanom este mai mare decât riscul de deficit de vitamina D. În plus, un stil de viață sedentar în birouri contribuie la reducerea sintezei vitaminei D.
  3. Dacă există o boală asociată care afectează resorbția și sinteza vitaminei D – intoleranță la lactoză și produse lactate, boli hepatice sau renale care împiedică hidroxilarea
  4. Dieta vegană – Vitamina D este cea mai prezentă în natură în alimentele de origine animală, iar veganii și vegetarienii reprezintă un grup de risc pentru nivelurile scăzute de vitamina D din organism.

Simptomele deficitului de vitamina D în organism

Deficitul de vitamina D nu dă adesea simptome specifice. În traducere, nici nu știm că nu ne ajunge până nu verificăm concentrațiile din sânge cu analize de laborator. Din fericire, medicii au recunoscut recent această analiză ca fiind foarte importantă și o folosesc din ce în ce mai mult în protocoalele lor de diagnostic.

Simptomele deficitului de vitamina D

Cum se poate manifesta deficitul de vitamina D?

  • Scăderea densității osoase și fracturi frecvente
  • Dureri osoase
  • Slăbiciune musculara
  • Oboseală și somnolență
  • Schimbări de dispoziție
  • Alergiile
  • Obezitatea
  • Infecții frecvente

Vitamina D în prevenirea diferitelor boli

Vitamina D este extrem de importantă în prevenirea și tratamentul multor boli acute și cronice. La începutul secolului al XX-lea, în timp ce vitamina D și rolul ei nu erau încă cunoscute, până la 80% dintre copii sufereau de rahitism. Oamenii au observat că simptomele se reduc dacă copiii sunt expuși la soare și chiar și atunci s-au presupus beneficiile statului afară. Astăzi, știm că vitamina D este asociată cu multe afecțiuni și boli.

Osteoporoza

Osteoporoza – organismul nu mai construiește masa osoasă în jurul vârstei de 30 de ani, iar lipsa de vitamina D poate accelera degradarea oaselor și poate duce la malformații și dureri la nivelul aparatului locomotor.

Depresie și anxietate

Depresia și anxietatea – producția de serotonină – hormonul fericirii este direct legat de nivelul de vitamina D din sânge. Acesta este unul dintre motivele pentru care pacienții care suferă de depresie sunt sfătuiți să meargă și să rămână în natură – pentru a crește sinteza vitaminei D.

Oboseala cronica

Oboseala cronica – când nu avem suficienta vitamina D, ne simțim melancolici și letargici

Alergiile

Alergii – un sistem imunitar hiperactiv este asociat cu deficiența de vitamina D, așa cum este cazul astmului, alergiilor alimentare, eczemelor și rinitei alergice.

Probleme digestive și obezitate

Probleme digestive și obezitate – dacă încerci să slăbești, ții o dieta și faci sport în mod regulat dar nu există rezultate, ar trebui să verifici și nivelul de vitamina D. Și anume, deficiența lui poate duce la îngrășare

Probleme cardiovasculare și hipertensiune arterială

Probleme cardiovasculare și hipertensiune arterială – hipertensiunea arterială, precum și problemele cu ateroscleroza vaselor de sânge sunt asociate cu niveluri scăzute de vitamina D

Scleroză multiplă

Scleroza multiplă – s-a demonstrat că SM afectează mai multe persoane din zonele geografice în care nu există suficient soare. În absența unor noi terapii, unii pacienți sunt tratați și cu doze mari de vitamina D, deși această metodă încă stârnește controverse în cercurile științifice.

Diabet

Diabet – studiile științifice arată că persoanele cu niveluri normale de vitamina D au un risc cu până la 45% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2

Importanța vitaminei D în combaterea infecțiilor

Vitamina D este, de asemenea, un factor important în lupta împotriva infecțiilor. Unele studii arată că menținerea nivelurilor normale de vitamina D în organism duce la o durată mai scurtă și la un tablou clinic mai blând al infecțiilor tractului respirator superior. Se crede că funcționează prin reducerea inflamației și scăderea nivelurilor de proteină C reactivă (CRP).

Infecții vaginale

Datele științifice arată că vitamina D este strâns legată de compoziția florei vaginale. Și anume, femeile care au niveluri normale de vitamina D au un număr mare de lactobacili pe mucoasa vaginală care oferă protecție împotriva infecțiilor. În schimb, deficiența de vitamina D este asociată cu mai multe bacterii patogene, cu mai puțini lactobacili și cu vaginoză bacteriană mai frecventă și alte infecții vaginale.

Vitamina D în sarcina

Femeile însărcinate, din cauza modificărilor imunitare și hormonale, aparțin unei populații speciale care ar trebui să fie suplimentată suplimentar cu vitamina D. Majoritatea produselor prenatale multivitaminice conțin vitamina D în concentrații adecvate.

Dacă o femeie însărcinată are niveluri extrem de scăzute de vitamina D în sânge, consecințele pentru ea și pentru copil pot fi grave:

  • Diabet gestațional
  • Preeclampsie
  • Infecții vaginale
  • Naștere prematură
  • Șanse crescute de rahitism la bebeluși și mai târziu de osteoporoză la mame

Vitamina D și Covid-19

Astăzi asistăm și la pandemia de Covid-19. Deși efectele vitaminei D în această boală sunt încă investigate, opinia globală a științei este că toți pacienții ar trebui să ia vitamina D ca măsură preventivă dar și dacă boala apare. Vitamina D joacă un rol în reglarea sistemului imunitar, reduce producția de citokine nocive prin acțiune antiinflamatoare și poate scurta durata tratamentului, precum și severitatea simptomelor.

De câtă vitamina D avem nevoie?

Unele doze comune și suficiente pentru copii și adulți variază între 200-400 UI, în timp ce există unele afecțiuni care necesită un aport mai mare care poate ajunge până la 2000 UI. Trebuie avut în vedere că dintre aceste cantități, unele sunt cu siguranță luate în organism prin alimente și în timpul șederii la soare. Se crede că 30 de minute pe zi la soare, cu mânecile și fața expuse, fără utilizarea unui factor de protecție, sunt suficiente pentru a satisface nevoile zilnice ale organismului de vitamina D. Lunile de iarnă necesită o atenție specială și ar trebui administrate cel puțin 200 UI în timpul acestei perioade pentru a întări sistemul imunitar și a preveni apariția diferitelor boli.

Toxicitatea vitaminei D

Putem obține prea multă vitamina D doar prin suplimente, niciodată prin alimente sau stând în aer liber. Nivelurile de vitamina D din sânge peste 150ng/ml sunt considerate ridicate și pot aduce potențiale probleme. Prea multă vitamina D poate duce la creșterea calciului în sânge, care se manifestă prin slăbiciune, confuzie, pierderea poftei de mâncare. Dacă acest lucru se întâmplă pentru o perioadă lungă de timp, poate afecta mușchiul inimii și rinichii.

Totuși, acest lucru nu se va întâmpla dacă se iau cantitățile recomandate de vitamina D, ci doar în cazul unor doze extrem de mari, care uneori ajung până la 50.000 UI.

Fără îndoială, vitamina D joacă un rol major în organism, iar deficiența ei duce la diverse probleme de sănătate. Modul modern de viață nu contribuie deloc la rezolvarea acestei probleme. Ceea ce se recomandă este o alimentație echilibrata, expunerea la soare, precum și aportul regulat de suplimente de vitamina D, mai ales în cazuri de efort sporit, boli cronice sau dacă în vreun fel aparțineți unei populații care prezinta un risc crescut de deficit al acesteia.

                                                                                                                                               Farmacist Jasna Simičić

Tags: No tags

Comments are closed.