Premium Pharma - Doktor i pacijent

Infecții vaginale în timpul sarcinii

Doctore, ne puteți spune ce sunt infecțiile vaginale?

Infecțiile vaginale sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale femeilor de vârstă reproductivă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 300 de milioane de femei din întreaga lume au o problemă cu o infecție vaginală, iar acest număr este de așteptat să crească în următorii ani.

Infecțiile vaginale pot fi cauzate de diverse cauze, cel mai frecvent infecții bacteriene și fungice.

De ce apar infecțiile vaginale?

În zona vaginală, există o comunitate microbiană de bacterii bune numită flora Când flora vaginală este perturbată, se dezvoltă infecții. Există diverse cauze ale disbiozei vaginale, adică dezechilibrului, iar cele mai frecvente sunt: scăderea imunității, stresul emoțional, utilizarea unor medicamente, în special a antibioticelor, modificările hormonale, utilizarea mijloacelor agresive pentru spălarea regiunii intime.

Care sunt simptomele infecțiilor vaginale?

Simptomele depind de cauză, dar cel mai adesea sunt o modificare a culorii și consistenței secrețiilor vaginale, roșeață, durere în timpul actului sexual sau în timpul urinării, furnicături sau mâncărimi. Interesant este că infecțiile vaginale pot fi adesea asimptomatice. Vă dau doar un exemplu: o femeie vine la un control ginecologic anual regulat, nu are simptome, se simte grozav. După examinarea, tamponarea și izolarea microbiologică a agentului cauzal, constatăm o infecție mixtă fungico-bacteriană. Astfel de infecții sunt deosebit de periculoase, deoarece femeile care nu prezintă simptome nu simt nevoia să meargă la medic, iar în acest timp infecția se dezvoltă și progresează. Aceste infecții asimptomatice, netratate sunt, de asemenea, o cauză comună a obstrucției parțiale sau complete a trompelor uterine, care este o cauză frecventă a infertilității la femei.

ass sci.med. dr Dragan Stajić, ginekolog akušer
Infecțiile vaginale apar și în timpul sarcinii?

Sarcina este o afecțiune pe care femeile o așteaptă cu nerăbdare, dar care afectează foarte mult dezvoltarea infecțiilor vaginale. Aproximativ 30-40% dintre femeile însărcinate au o infecție vaginală în timpul sarcinii. Cauzele sunt în primul rând modificările imunitare și hormonale, absența menstruației, modificări ale secreției vaginale și cervicale, niveluri ridicate de estrogen, precum și o compoziție diferită a florei vaginale în timpul sarcinii. Lactobacilii sunt bacterii probiotice care alcătuiesc flora vaginală sănătoasă și mențin valoarea pH-ului vaginului în intervalul optim. Când pH-ul se modifică și aciditatea scade, se creează condiții pentru reproducerea excesivă a organismelor patogene. În timpul sarcinii, această afecțiune se poate transforma cu ușurință într-o infecție, care poate duce la complicații în sarcină.

Stabilitatea florei vaginale și prezența unui număr mare de lactobacili la gravide este extrem de importantă pentru a asigura derularea normală a sarcinii și a nașterii.

Pot infecțiile vaginale în timpul sarcinii să afecteze copilul?

Pot. De aceea, controalele ginecologice regulate în timpul sarcinii sunt importante. Orice infecție în timpul sarcinii este considerată potențial periculoasă și necesită tratament. Infecțiile care apar la începutul sarcinii în timpul embriogenezei pot provoca malformații ale fătului, în timp ce infecțiile ulterioare ale sarcinii se pot manifesta prin modificări morfologice și funcționale ale organelor și sistemelor individuale. Infecțiile vaginale sunt cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea complicațiilor în timpul sarcinii, cum ar fi avorturile spontane, nașterile premature și infecțiile prenatale. Nașterea prematură împreună cu greutatea scăzută la naștere și mortalitatea infantilă reprezintă principala problemă în obstetrică. Aproximativ 40% dintre nașterile premature sunt cauzate de o infecție.

Din toate aceste motive, prevenirea apariției, precum și detectarea în timp util a infecțiilor vaginale în timpul sarcinii este de o importanță prioritară pentru sănătatea mamei și a copilului.

Există vreo modalitate de a proteja o femeie însărcinată de infecțiile vaginale?

Cu siguranță există măsuri preventive. În primul rând, există controale ginecologice regulate. Apoi, gravidele ar trebui să mănânce alimente sănătoase, dacă sarcina le permite să fie moderat active, pentru a evita situațiile stresante și pentru a dormi suficient. Vitamina D îmbunătățește imunitatea, la fel ca și lactoferina. Ambii acești imunomodulatori oferă o imunitate puternică femeilor însărcinate și duc la o flora vaginală sănătoasă. Preparatele probiotice orale care conțin lactobacili ce se găsesc predominant în flora vaginală sănătoasă, duc la normalizarea valorii pH-ului vaginului și previn infecțiile vaginale în timpul sarcinii. Biota Intima este singurul preparat imuno-probiotic de pe piața noastră care conține toate ingredientele enumerate, este sigur pentru utilizare în timpul sarcinii și alăptării și oferă femeilor protecție împotriva infecțiilor vaginale recurente.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *