Premium Pharma - Laktoferin

Lactoferină

Lactoferina este o glicoproteină cu o afinitate puternică pentru legarea fierului. Se găsește preponderent în laptele și colostrul mamiferelor, precum și în fluidele corporale (lacrimi, saliva, lichid seminal, mucoasa nazală, digestivă și vaginală). A fost izolată pentru prima dată din laptele de vacă în 1939 și doar două decenii mai târziu s-a stabilit că lactoferina este principalul purtător și rezervor de fier din laptele uman. Prin lactoferina din laptele matern, bebelușii obțin fierul necesar creșterii și dezvoltării lor.

Cercetările ulterioare au furnizat date foarte interesante cu privire la rolul lactoferinei în organism. Pe lângă faptul că afectează homeostazia fierului în organism, lactoferina are și alte proprietăți importante:

  • Antimicrobian
  • Imunomodulatoar
  • Antiinflamator
  • Activitate antitumorală

1. Activitatea antimicrobiană a lactoferinei

Primul efect descoperit al lactoferinei a fost legat de rolul său în lupta împotriva cauzelor infecțioase bacteriene ale diferitelor boli.

Acțiunea antimicrobiană a lactoferinei se manifestă prin două mecanisme:

  • Legarea fierului liber necesar pentru creșterea bacteriilor, care le lasă fără alimente
  • Legarea directă la suprafața celulelor bacteriene și distrugerea membranelor acestora.

Pe de altă parte, lactoferina îmbunătățește creșterea și dezvoltarea bacteriilor care nu au mare nevoie de fier, cum ar fi bacteriile probiotice din genurile Lactobacillus și Bifidobacteria.

Din acest motiv, este foarte logic să combinați toate preparatele probiotice cu lactoferină și să le luați împreună.

În plus, lactoferina are un efect puternic asupra virusurilor, în special asupra virusului gripal, herpes simplex, virusului hepatitei B și C, virusului HIV și citomegalovirusului. Acțiunea sa împotriva noului virus SARS-CoV 2 este în prezent investigată intens. Acțiunea antifungică a lactoferinei se reflectă în prevenirea creșterii și dezvoltării ciupercii Candida albicans.

2. Activitatea imunomodulatoare a lactoferinei

Efectul lactoferinei asupra funcțiilor imune ale organismului a fost bine cercetat. Limfocitele T și B sunt celule ale sistemului nostru imunitar. Lactoferina acționează asupra limfocitelor B (anticorpi), precum și asupra limfocitelor T, permițând răspunsul lor în timp util și puternic la agentul infecțios. De asemenea, crește numărul de celule NK, așa-numitele celule ucigașe, care sunt responsabile pentru îndepărtarea directă a agenților patogeni din organism. Atunci când este necesară întărirea răspunsului imun, la fel ca în cazul infecțiilor, lactoferina are capacitatea de a activa întregul sistem de apărare. În schimb, atunci când sistemul imunitar este hiperactiv, ca și în cazul reacțiilor alergice și atopice, lactoferina are capacitatea de a calma răspunsul imun – iar această capacitate a lactoferrinei se numește efect imunomodulator.

3. Acțiunea antiinflamatoare a lactoferinei

Inflamația este o reacție locală a țesutului după producerea unei leziuni sau infecției. Când apare inflamația, organismul produce substanțe numite citokine, care, dacă sunt secretate în cantități mari sau pe o perioadă lungă de timp, provoacă daune mari organismului. Furtuna de citokine este adesea menționată ca principala cauză de deces la pacienții tineri cu COVID-19. Lactoferina are o capacitate excelentă de a reduce producția acestor citokine dăunătoare și astfel de a calma procesele inflamatorii. Unele dintre afecțiunile inflamatorii cronice în care lactoferina își găsește rolul sunt: poliartrita reumatoidă, bolile inflamatorii ale tractului digestiv, ateroscleroza.

4. Activitatea antitumorală a lactoferinei

Astăzi, un număr mare de studii clinice confirmă activitatea antitumorală a lactoferinei. Pe de o parte, lactoferina singură prezintă un efect biologic puternic asupra prevenirii cancerului, în special a tumorilor maligne solide. Pe de altă parte, adăugarea de lactoferină la chimioterapie sporește efectele citotoxice și antitumorale, oferind în același timp protecție țesuturilor sănătoase.

Lactoferină și femei

Lactoferina este sigură de utilizat în timpul sarcinii și alăptării. Lactoferina este considerată a fi un înlocuitor mai eficient și mai bine tolerat pentru suplimentele de fier în timpul sarcinii. Suplimentele de fier provoacă adesea efecte secundare foarte neplăcute, cum ar fi dureri abdominale, greață și constipație. Lactoferina, deoarece conține fier în ea, este o soluție sigură, inovatoare și bună pentru tratamentul anemiei în timpul sarcinii, deoarece nu există efecte secundare. Anemia poate apărea și în timpul menstruației abundente, unde și lactoferina își găsește aplicarea.

La femeile însărcinate apar adesea tulburări ale florei vaginală din cauza modificărilor hormonale și imunologice,ceea ce contribuie la dezvoltarea infecțiilor vaginale. Luarea lactoferinei timp de numai 4 săptămâni normalizează flora vaginală și previne dezvoltarea infecțiilor vaginale, care sunt deosebit de periculoase în sarcină deoarece pot duce la naștere prematură sau avort spontan. Lactoferina îmbunătățește răspunsul imun local și sistemic, aducând femeia într-o stare de echilibru și protecție în perioada sensibilă a sarcinii.

Pe scurt, lactoferina este o moleculă naturală, prezentă în mod normal în organism, care are efecte antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare, antitumorale și imunomodulătoare. Este sigur de utilizat în toate perioadele de viață, nu există efecte secundare în timpul utilizării și este recomandată în special în timpul sarcinii deoarece servește ca rezervor de fier și protejează o femeie de infecțiile urogenitale cauzate de diverse cauze.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *