Ce este secreția vaginală?
Secrețiile vaginale sunt un fenomen normal a fiecărei femei. Au scopul lor și contribuie la protecția sănătății ginecologice. Fiziologic, zona vaginală nu este uscată și sterilă și nici nu ar trebui să fie. Celulele colului uterin au glande secretoare care secretă lichid mucos, ce umezește mucoasa vaginală. Secreția vaginala ne eliberează de celulele moarte și bacterii, ceea ce menține vaginul sănătos și curat.
În națiunea noastră, există o expresie pentru secreția vaginală care este folosită frecvent și se numește „spălare albă”. Deși secreția vaginală este un produs complet fiziologic, este și cel mai frecvent motiv pentru care femeile apelează la un ginecolog.
Creșterea secreției vaginale
Secrețiile crescute sunt frecvente în unele situații, în timpul sarcinii sau în timpul ovulației sub influența modificărilor hormonale. Cu toate acestea, dacă există o secreție vaginală crescută, însoțită de o schimbare a culorii, consistenței și mirosului, aceasta poate fi un indicator al infecției vaginale.
Cum sunt diagnosticate scurgerile vaginale?
Diagnosticul secrețiilor vaginale necesită o vizită la un cabinet ginecologic. Ginecologul va prelua datele esențiale și, cel mai probabil, va pune câteva întrebări:
- -Când ai observat secreția crescută?
- -Ce culoare este?
- -Are un miros neplăcut?
- -Ce detergenți folosiți?
- -Ai folosit antibiotice recent?
După conversație, urmează un examen ginecologic și recoltarea unui tampon vaginal și/sau cervical. Un tampon este luat printr-un speculum steril de către un ginecolog. Aceasta este o analiză nedureroasă și de rutină. Tampoanele pot fi luate indiferent de ora din zi, dar este important ca femeia să nu aibă relații sexuale cu o zi înainte, să nu aibă menstruație și să nu apeleze la nicio terapie locală. După prelevarea tamponului, proba este trimisă pentru analiză microbiologică, unde sunt izolate bacterii, ciuperci și paraziți. Daca numărul microorganismelor patogene depistate este crescut, se efectuează un test de antibiograma, adică sensibilitatea bacteriilor la anumite tipuri de antibiotice, pentru a ajusta terapia exact la cauza infecției.
Secreții vaginale – grupe
Secreția vaginală normală este transparentă sau albă, fără miros neplăcut și nu necesită nicio terapie.
În funcție de gradul de puritate, secrețiile vaginale pot fi împărțite în 6 grupe:
Grupa I de secreții vaginale
– Se găsește la fete, bacteriile probiotice bune sunt prezente microbiologic – lactobacili, secreția este inodora, albicioasa sau transparenta. Acesta este un rezultat normal al florei vaginale și nu necesită nicio terapie.
Grupa II de secreții vaginale
– acest grup de secreții se găsește la femeile active sexual, de culoare albicioasa, fără miros neplăcut. De asemenea, acest rezultat este caracteristic pentru o flora vaginală normală, sănătoasă și nu necesită tratament farmacologic.
Grupa III de secreții vaginale
– este cel mai frecvent rezultat a femeilor active sexual. Rezultatul arată prezența bacteriilor patogene care provoacă infecții vaginale ( E. Coli, Streptococcus, Prevotella, Staphylococcus). Există foarte puțini lactobacili sau deloc, iar secreția are culoarea și consistența schimbate, culoare albicioasă sau gălbuie, care este însoțită de un miros neplăcut. Este o infecție bacteriană mixtă sau vaginoză. Uneori trece spontan, dar cel mai adesea este nevoie de tratament local sau sistemic cu antibiotice, în funcție de simptomele în sine.
Grupa IV de secreții vaginale
– acest grup de secreții este caracteristic bacteriei Neisseria gonorrhoeae – gonococul. Aceasta este o boală cu transmitere sexuală care se transmite ușor, mai ales când vine vorba de schimbări frecvente a partenerilor. La femei, există un simptom de secreție gălbuie abundentă. Ambii parteneri au nevoie de tratament cu antibiotice. Dacă nu sunt tratați, gonococii se pot muta în părțile superioare ale tractului genital și pot provoca boli pelvine mai grave.
Grupa V de secreții vaginale
– agentul cauzal este bacteria Trichomonas vaginalis. Secreția este sclipitoare, de culoare galben-verzuie, cu miros neplăcut. Această bacterie este destul de persistentă și adesea revine, iar dacă este lăsată netratată, poate cauza probleme de sterilitate. Pe lângă faptul că este cu transmitere sexuală, infecția cu Trichomonas este și caracteristică urologiei, atunci când se folosește un cateter. Ambii parteneri trebuie tratați.
Grupa VI de secreții vaginale
– Secreția vaginala este foarte caracteristică, inodora, abundentă, albă și brânzoasa. Mâncărimea este de asemenea prezentă. Cauza este ciuperca Candida albicans. Acest grup de secreții este ușor de diagnosticat de către medic, chiar și fără confirmare microbiologica, deoarece candida își face coloniile caracteristice pe mucoasa vaginală. Candidoza nu se transmite pe cale sexuala, și deși neplăcuta, este cea mai puțin riscanta. Este asociată cu utilizarea antibioticelor și cu o scădere a imunității. Se tratează cu terapie antifungică locală și orală.
Tratamentul secrețiilor vaginale
Grupele I și II de secreții nu necesită tratament, în timp ce alte grupuri trebuie tratate. Tratamentul infecțiilor vaginale se efectuează folosind terapie topică sau orală cu antibiotice sau antifungice, în funcție de cauza, antibiograma și severitatea infecției. În timpul și după terapie, este necesar să se utilizeze probiotice orale vaginale bogate în lactobacili, pentru a compensa lactobacili și a normaliza compoziția și pH-ul florei vaginale.
Cum să preveniți apariția secrețiilor vaginale crescute?
Cea mai bună modalitate de a preveni creșterea secreției vaginale este menținerea unei igiene și a obiceiurilor alimentare sănătoase. Acestea includ: eliminarea zaharurilor rafinate și a produselor industriale, alcoolului și țigărilor. Pentru candida persistentă se recomandă o dietă anti-candida pe toată durata tratamentului. Asigurați-vă că evitați să purtați haine strâmte, lenjerie sintetică și săpunuri obișnuite pentru a spăla regiunea intima.
Pentru menținerea igienei, cele mai bune sunt băile adaptate zonei intime, precum și utilizarea rufelor din bumbac, spălate la 90 grade. Folosiți prezervative în timpul actului sexual. Pe lângă toate cele de mai sus, este extrem de importantă colonizarea mucoasei vaginale cu lactobacili buni.
Dr. Jasna Simičić