Vaginalni probiotik

BIOTA intima vaginalni probiotik za zdravu vaginalnu mikrobiotu. BIOTA intima – JEDNOSTAVNO: ZA ŽENE! Poručite svoj vaginalni probiotik već danas!

Biota intima kutija

Šta je vaginalni probiotik?

Kao što u crevima živi mikrobna zajednica odgovorna za snažan imunitet, dobro varenje, sintezu vitamina i celokupno zdravlje gastrointestinalnog trakta, tako i u uro-genitalnom traktu postoji zajednica dobrih probiotskih bakterija odgovorna za dobro intimno zdravlje svake žene. Ranije se nazivala vaginalna flora, ali danas se koristi noviji naziv – VAGINALNA MIKROBIOTA.

95% vaginalne mikrobiote čine bakterije iz roda Lactobacillus (Laktobacili).

Najdominantiji laktobacili

u zdravoj vaginalnoj mikrobioti su:

✓ Lactobacillus crispatus

✓ Lactobacillus gasseri

✓ Lactobacillus jensenii

✓ Lactobacillus rhamnosus

✓ Lactobacillus reuteri

✓ Lactobacillus paracasei

Premium Pharma - Zaštita

Na koji način laktobacili deluju?

VAGINALNI PROBIOTICI ŠTITE VAGINALNU SLUZNICU OD KOLONIZACIJE PATOGENIM MIKROORGANIZMIMA!

VIŠE LAKTOBACILA = ZDRAVA MIKROBIOTA = BOLJE INTIMNO ZDRAVLJE ŽENE

Kome je namenjen vaginalni probiotik?

Vaginalni probiotici su bezbedni i korisni za primenu u svim životnim dobima.
Počevši od tinejdžerskog perioda i prvih menstruacija, preko reproduktivnog perioda, kao i tokom menopauze.

Devojčice i adolescentkinje

U ovom periodu se devojčice po prvi put javljaju ginekologu i važno im je objasniti kako da pravilno održavaju svoje intimno zdravlje. Ono što najčešće pravi problem u ovom uzrastu jesu hormonske promene, upotreba agresivnih sapuna za pranje intimne regije, kao i upotreba antibiotika. U ovom uzrastu se, umesto vaginaleta, preporučuju lokalne antimikrobne kreme uz dodatak oralnih probiotskih preparata, kako bi se osigurao balans vaginalne mikrobiote.

Reproduktivni period

Oko 75% žena u reproduktivnom periodu pati od neke vaginalne infekcije. Ovaj period je karakterističan po spoljnim činiocima koji utiču na vaginalno zdravlje. Stres, pušenje, fizička neaktivnost, hronične bolesti kao što je dijabetes, upotreba različitih lekova, promene partnera utiču na vaginalnu mikrobiotu i često remete njen sastav dovodeći do vaginalnih infekcija. Upotreba oralnih vaginalnih probiotika – Biota Intima, štiti ženu u ovom periodu.

Trudnoća

Hormonske i imunološke promene koje se dešavaju tokom trudnoće doprinose razvoju vaginalnih infekcija. Svaka infekcija u trudnoći se mora lečiti, kako ne bi došlo do ugrožavanja ploda. Oralni vaginalni probiotici – Biota intima, su potpuno bezbedni za korišćenje u trudnoći i doprinose zaštiti i mame i bebe. Preporučuje se njihova upotreba tokom čitavog perioda trudnoće, a posebno u poslednjem trimestru, jer naučne studiju pokazuju da mame koje u ovom periodu uzimaju probiotike, rađaju bebe sa znatno manjim intenzitetom infantilnih kolika (grčeva).

Menopauza

Tokom menopauze dolazi do smanjenja nivoa estrogena, koji ima višestruke zaštitne funkcije na vaginalno i kardiovaskularno zdravlje žene. Gubitkom estrogena, dolazi do pojave neprijatnih menopauzalnih simptoma, kao i suvoće vaginalne sluznice koja je podložna razvoju infekcija. Takođe, urinarne infekcije su poseban problem u ovom životnom periodu. Biota intima sprečava pojavu vaginalnih i urinarnih infekcija u ovom životnom dobu.

U lečenju kojih bolesti pomaže vaginalni probiotik?

Indikacije za upotrebu vaginalnih probiotika su sva ona stanja kod kojih postoji vaginalna disbioza. Vaginalna disbioza je neravnoteža između dobrih bakterija – laktobacila i patogenih mikroorganizama- uzročnika bolesti. Kada su prisutni u velikom broju, laktobacili štite ženu od invazije patogena.

Premium Pharma - Laktobacili

Faktori koji dovode do vaginalne disbioze,
odnosno smanjenja broja vaginalnih laktobacila:

Upotreba antibiotika širokog spektra

Stres

Pušenje

Nepravilna ishrana

Hormonske promene (menstruacija, trudnoća, menopauza)

Upotreba oralnih kontraceptiva

Pad imuniteta

Korišćenje agresivnih sapuna za pranje

Neadekvatan veš

Uska odeća

Manjak fizičke aktivnosti

Hronična oboljenja (dijabetes, autoimune bolesti)

Radio i hemioterapija

Higijenske navike

Manjak laktobacila na vaginalnoj sluznici dovodi do poremećaja pH vrednosti i nastanka vaginalnih infekcija

Vaginalne infekcije su najčešći problem zbog koga žene posećuju ginekologe

Smatra se da širom sveta više od 300 miliona žena pati od neke vaginalne infekcije.

Najčešće vaginalne infekcije su bakterijske vaginoze i vaginalna kandidjaza. Uzročnici infekcija su različiti, kao i simptomi koje ispoljavaju.

Bakterijske vaginoze

čine oko 50% svih vaginalnih infekcija.

Kako nastaju bakterijske vaginoze?

Nastaju ukoliko dođe do vaginalne disbioze, odnosno kada se smanji broj laktobacila, a poveća broj bakterija koje izazivaju infekciju. Razni su uzročnici bakterijskih vaginoza: Gardnerella vaginalis, Prevotella spp., Bacteroides spp., Streptococcus spp., Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Mobiluncus, Clostridiales, Fusobacterium spp.

Koji su simptomi bakterijske vaginoze?

Simptomi bakterijske vaginoze su: vodenkast, belo-sivkasti sekret, bez upale, crvenila i iritacije, neprijatnog mirisa. Ove infekcije su često ponavljajućeg karaktera, te se mogu javiti i nekoliko puta tokom godine. Leče se antibioticima, koji dodatno remete vaginalnu mikrobiotu. Stav struke je da je potrebno lečiti oba partnera, a uz antibiotsku terapiju savetuje se i uzimanje oralnih laktobacila prisutnih u Biota intima.

Vaginalna kandidijaza

je vaginalna infekcija koju izaziva gljivica iz roda Canidida. Najčešće je uzročnik Candida albicans. Oko 20% žena ima kandidu u urogenitalnom traktu, bez ispoljavanja simptoma bolesti.  Kandida je normalni stanovnik ljudskog organizma, ali kada dođe do njenog prekomernog razmnožavanja dolazi do bolesti koja se naziva kandidijaza.

Koji su simptomi vaginalne kandidijaze?

Simptomi vaginalne kandidjaze se razlikuju od bakterijskih vaginoza i uključuju: gust, sirast, beli sekret praćen svrabom. Dolazi do lokalne iritacije i crvenila vulve, koje je ponekad praćeno i bolom. Kandidijaza se ne smatra seksualno prenosivom bolešću, a uzroci prekomernog rasta kandide uključuju: pad imunteta, korišćenje antibiotika, kortikosteroida i oralnih kontraceptiva, hormonske promene, prisustvo nekih hrončinih bolesti (dijabetes, anemije, imunološke bolesti, karcinomi, ekcemi). Kandidjaza je česta i u trudnoći.

Kako se leči vaginalna kandidijaza?

Leči se lokalnom antimikotskom terapijom, uz dodatak i oralnih antigljivičnih lekova, ukoliko je potrebno. Oralni probiotski preparati su svakako poželjni u tretmanu vaginalne kandidijaze, jer smanjuju vaginalni pH koji ne odgovara rastu kandide. Takođe, oralni probiotici bogati laktobacilima formiraju zaštitni biofilm na vaginalnoj sluznici koji onemogućava kandidi da dođe do hrane i da se razmnožava. Oralni vaginalni probiotici – Biota intima mogu se uzimati od prvog dana pojave simtoma vaginalne kandidijaze i korstiti se zajedno sa propisanom antifungalnom terapijom.

Po čemu se Biota intima vaginalni
probiotik razlikuje od ostalih?

Biota intima je revolucionarni oralni probiotski preparat razvijen specijalno za žene.
Namenjen je očuvanju i održavanju ženskog intimnog zdravlja.

Triple effect

Jedinstvna kombinacija svih dominatnih laktobacila koji prirodno nastanjuju vaginalnu mikrobiotu:

Laktoferin

je glikoprotein sa snažnim afinitetom za vezivanje gvožđa. Dominantno se nalazi u mleku i kolostrumu sisara, kao i u telesnim tečnostima (suze, pljuvačka, semena tečnost, nosna, digestivna i vaginalna sluznica). . Osim što utiče na homeostazu gvožđa u organizmu, laktoferin poseduje i druge značajne osobine:

Antimikrobno delovanje

Antimikrobno delovanje laktoferina se ispoljava kroz inhibiciju rasta i razvoja patogenih mikroorganizama tako što im uskraćuje gvožđe koje im je neophodno za rast. Sa druge strane, laktoferin poboljšava rast i razvoj bakterija koje nemaju veliku potrebu za gvožđem, kao što su dobre probiotske bakterije iz roda Lactobacillus i Bifidobacteria. Iz ovog razloga, itekako ima smisla sve probiotske preparate kombinovati sa laktoferinom i uzimati ih zajedno.

Dalje, laktoferin snažno deluje i na viruse, posebno na virus gripa Influence, HPV, herpes simplex, virus hepatitisa B i C, virus HIV-a i citomegalovirus. Trenutno se intenzivno ispituje njegovo dejstvo i protiv novog SARS-CoV 2 virusa. Antigljivično delovanje laktoferina ogleda se u sprečavanju rasta i razvoja gljivice Candide albicans.

Imunomodulatorno delovanje

Imunomodulatorno delovanje laktoferina – Kada je potrebno pojačati imuni odgovor, kao što je slučaj kod infekcija, laktoferin ima sposobnost aktivacije celokupnog odbrambenog sistema. Nasuprot tome, kada je imuni sistem preaktivan, kao u slučaju alergijskih i atopijskih reakcija, laktoferin ima sposobnost da umiri imuni odgovor – i ova sposobnost laktoferina se zove imunomodulatorni efekat.

Antiinflamatorno delovanje

Antiinflamatorno delovanje  – laktoferin smanjuje zapaljenje smanjujući novoe inflamatornih citokina, posebno IL-6.

Antitumorsko delovanje

Antitumorsko delovanje – Danas, veliki broj kliničkih studija potvrđuje antitumorsko delovanje laktoferina. Sa jedne strane, laktoferin sam pokazuje snažan biološki efekat na sprečavanje nastanka karcinoma, pogotovo čvrstih malignih tumora. Sa druge strane, dodatak laktoferina postojećim hemioterapijama pojačava njihovo citotoksično i antitumorsko dejstvo, istovremeno pružajući zaštitu zdravim tkivima.

Laktoferin je bezbedan za korišćenje u trudnoći i tokom dojenja. Smatra se da je laktoferin učinkovitija i bolje podnošljivija zamena za preparate gvožđa u trudnoći. Preparati koji sadrže gvožđe često izazivaju vrlo neprijatna neželjena dejstva kao što su bolovi u stomaku, mučnina i opstipacija. Laktoferin, s obzirom da nosi gvožđe u sebi, je bezbedno, inovativno i dobro rešenje za tretman anemija u trudnoći, jer nema neželjenih efekata. Anemije se mogu pojaviti i tokom obilnih menstruacija, gde laktoferin takođe pronalazi svoju primenu.

Kod trudnica, zbog hormonskih i imunoloških promena, često dolazi do poremećaja vaginalne mikrobiote što pogoduje nastanku vaginalnih infekcija. Uzimanjem laktoferina tokom samo 4 nedelje dolazi do normalizacije vaginalne mikrobiote i do sprečavanja nastanka vaginalnih infekcija, koje su posebno opasne u trudnoći jer mogu dovesti do prevremenog porođaja ili spontanog pobačaja. Laktoferin poboljšava lokalni i sistemski imuni odgovor, dovodeći ženu u stanje balansa i zaštite tokom osetljivog perioda trudnoće.

Laktoferin je prirodni molekul, normalno prisutan u telu, koji ima antibakterijska, antivirusna, antigljivična, antiinflamatorna, antitumorska i imunomodulatorna dejstva. Bezbedan je za korišćenje u svim periodima života, nema neželjenih efekata tokom upotrebe, a posebno se preporučuje njegovo uzimanje tokom trudnoće jer služi kao rezervoar gvožđa i štiti ženu od nastanka urogenitalnih infekcija izazvanih raznim uzročnicima.

Premium Pharma - D3

Vitamin D3 (holelaciferol)

je liposolubilni vitamin koji organizam stvara tokom izlaganja sunčevim zracima. Esencijalan je za ljudsko zdravlje i ima ulogu u metabolizmu kalcijuma. Važan je za zdravlje kostiju, kao i za pravilan imuni odgovor.

Takođe, najnovija naučna saznanja povezuju nedostatak vitamina D sa razvojem bakterijskih vaginoza i prevremenim porođajima. Nedostatak vitamina D dovodi do vaginalne disbioze i smanjenja broja dobrih laktobacila.  Zbog toga se preporučuje dodatno uzimanje vitamina D tokom trudnoće, kao i kod pojave svih uro-vaginalnih infekcija.

Kapsula

Biota intima preparat koristi jedinstvenu ljubičastu kapsulu renomiranog proizvođača Capsugel Vcaps® koja ne sadrži sintetičke i veštačke boje. Intenzivna prirodna ljubičasta boja potiče od ljubičaste šargarepe. Kapsule su vegetarijanske, bez genetski-modifikovanih organizama. Ovakva kapsula ne izaziva gastrointestinalne nelagodnosti.

Premium Pharma - Kapsula

Da li se Biota intima vaginalni probiotik moze koristiti preventivno?

Apsolutno! Biota intima sadrži sve laktobacile koji se prirodno nalaze u ženskom uro-genitalnom traktu. Laktobacili oblažu vaginalnu sluznicu, održavaju normalnu vaginalnu pH vrednost i sprečavaju rast i razmnožavanje patogenih mikroorganizama – uzročnika bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Ukoliko Vam je intimno zdravlje važno, ukoliko želite da se rešite vaginalnih infekcija, pojačanog vaginalnog sekreta i da uživate u bezbrižnoj trudnoći – Biota intima je proizvod za Vas.

Zasto dr Dragan Stajić preporučuje korišćenje Biota intima vaginalnog probiotika?

 Ass sci. med. dr Dragan Stajić, ginekolog – akušer je poznato i veoma poštovano ime među kolegama i pacijentima. Njegova impresivna biografija i veliko profesionalno iskustvo pružaju kredibilitet i sigurnost.

Dr Dragan Stajić kaže: “Biota intima, kombinovani imuno-probitik, je savršeno rešenje za probleme sa poremećajem vaginalnog sekreta, urinarnih infekcija i crevne flore. Pored toga što sadrži visoko specifične bakterijske sojeve najnovije generacije, dodatno ima I vitamin D3 I laktoferin, koji su važni za jak imunitet.”

Premium Pharma - Doktor
PremiumPharma-Gynecologists recommendation

Gynecologist's recommendation

PremiumPharma-Premium quality

Premium quality

PremiumPharma-Evidence-based

Evidence-based

PremiumPharma-non-GMO

Non GMO

PremiumPharma-gluten-free

Gluten free

PremiumPharma-soy-free

Soy free

PremiumPharma-no artificial colours

No artificial colours

PremiumPharma-Made in Serbia

Made in Serbia

PremiumPharma-Swiss developed

Swiss developed

Kontakt

Premium Pharma - Logo